r r PRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFELOGISTICS &DISTRIBUTIONPRODUCTION &OPERATIONRAWMATERIALSPRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFELOGISTICS &DISTRIBUTIONPRODUCTION &OPERATIONRAWMATERIALSPRODUCTDEVELOPMENT stage-0-hoverPRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFELOGISTICS &DISTRIBUTIONPRODUCTION &OPERATIONRAWMATERIALSPRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFELOGISTICS &DISTRIBUTIONPRODUCTION &OPERATIONRAWMATERIALSPRODUCTDEVELOPMENT PRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFELOGISTICS &DISTRIBUTIONPRODUCTION &OPERATIONPRODUCTDEVELOPMENTPRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFELOGISTICS &DISTRIBUTIONPRODUCTION &OPERATIONPRODUCTDEVELOPMENTRAWMATERIALS PRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFELOGISTICS &DISTRIBUTIONPRODUCTION &OPERATIONRAWMATERIALSPRODUCTDEVELOPMENT stage-3PRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFELOGISTICS &DISTRIBUTIONRAWMATERIALSPRODUCTDEVELOPMENTPRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFELOGISTICS &DISTRIBUTIONRAWMATERIALSPRODUCTDEVELOPMENTPRODUCTION &OPERATION stage-4PRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFELOGISTICS &DISTRIBUTIONPRODUCTION &OPERATIONRAWMATERIALSPRODUCTDEVELOPMENTPRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFEPRODUCTION &OPERATIONRAWMATERIALSPRODUCTDEVELOPMENT stage-5PRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFELOGISTICS &DISTRIBUTIONPRODUCTION &OPERATIONRAWMATERIALSPRODUCTDEVELOPMENTLOGISTICS &DISTRIBUTIONPRODUCTION &OPERATIONRAWMATERIALSPRODUCTDEVELOPMENT

דשנים בשחרור מבוקר

ICL היא מובילה עולמית בייצור דשנים בשחרור מבוקר (controlled release fertilizers – CRFs) [PDF]. צמחים יכולים לנצל את הנוטריינטים (חומרי ההזנה) בדשנים בשחרור מבוקר ביעילות רבה. הודות ליעילות הגבוהה בניצול נוטריינטים המאפיינת דשנים בשחרורו מבוקר, כמו גם יישומם המדויק והמקומי (בסביבת שורשי הצמח), מגדלים בכל רחבי העולם יכולים לצמצם את השימוש בדשנים, ובמקביל להביא לשיפור באיכות ובתפוקות הגידולים תוך הפחתת השפעות סביבתיות.השימוש בדשנים בשחרור מבוקר יכול להפחית את סך השימוש בדשנים ב-20% ואף בשיעור של עד 50%, וכן לצמצם משמעותית את השפעתם הסביבתית. דשנים בשחרור מבוקר יכולים להפחית את שיעורי הזליגה בעד 55%, את שיעורי הדניטריפיקציה (אובדן חִנקוּן) בעד 40% ואת שיעורי הנידוף בעד 40%. \

דשנים בשחרור מבוקר מחוללים מהפכה בדישון

 דשנים בשחרור מבוקר נחשבים לטכנולוגיית הדישון היעילה ביותר מבחינת שימוש בנוטריינטים.

2.4
עד שנת 2030, הבטחת מערכות ייצור מזון בנות-קיימא ויישום פרקטיקות חקלאיות עמידות המגבירות את הפריון והייצור, מסייעות בשימור מערכות אקולוגיות, מחזקות את יכולת ההסתגלות לשינוי אקלים, מזג-אוויר קיצוני, בצורת, שיטפונות ואסונות טבע אחרים, ומשפרות בהדרגה את איכות האדמה והקרקע.

לפני יותר מ-50 שנה, הדור הראשון של דשני אוסמוקוט בשחרור מבוקר מתוצרת ICL שינתה את פני התעשייה: דשן NPK מגולען בציפוי שרף אורגני, המבטיח כי יישום יחיד של נוטריינטים יהא מספק למשך זמן ארוך. השקתו בישרה על ראשיתה של תפיסה חדש לחלוטין ביישום דשנים. הודות למחקר ופיתוח מתמשכים, בעקבות הדור הראשון של דשני אוסמוקוט הושקו הדור השני, השלישי, והרביעי. בכל דור שולבו הטכנולוגיות והחידושים העדכניים ביותר כדי להביא לשיפור ולגידולם של יבולים טובים עוד יותר בדרך יעילה ובת-קיימא יותר. השנה הציגה ICL את הדור החמישי, אוסמוקוט 5, העולה על כל קודמיו עם ביצועים חסרי מתחרים בהתאמת שחרור נוטריינטים לגידולים ספציפיים, ביעילות ובקיימוּת.

כיום, דשנים בשחרור מבוקר (CRF) משמשים בכל רחבי העולם בחקלאות, גינון נוי ומדשאות מקצועיות.

טכנולוגיית דשנים בשחרור מבוקר נחשבת לטכנולוגיית הדישון היעילה ביותר מבחינת שימוש בנוטריינטים. דשנים קונבנציונליים מתמוססים בקרקע מיד לאחר יישומם, ומספקים הזנה לצמח למשך זמן קצר בלבד. כך נדרשים מספר סבבי יישום דשן על מנת להבטיח שהגידולים מקבלים את ההזנה הנדרשת להם.

כיצד פועלים דשנים בשחרור מבוקר?

בתוצאה מן הציפוי המיוחד שלהם, גלעיני דשני ה-CRF משחררים את הנוטריינטים המצויים בהם בהדרגה ולאורך זמן ממושך. זמן שחרור הנוטריינטים נמשך, בהתאם לאורך החיים של המוצר, ממספר שבועות ועד חודשים רבים. מחקרים רבים העלו כי שחרור חנקן לסביבה נמוך משמעותית בעת שימוש בדשנים בשחרור מבוקר. יתרה מכך, דשנים מסוג זה הם גם יעילים יותר בעת השימוש, מה שמביא להגברת איכות וכמות היבולים.

 יישום יחיד של דשן CRF מספיק להזנת גידולים למשך עונת גידול שלמה.

הודות ליעילות המיטבית של ניצול הנוטריינטים והיישום המדויק והממוקד (בסביבת שורשי הצמח), שימוש בדשני CRF מצריך תשומות NPK נמוכות בהרבה על מנת להגיע לגידולים באיכות זהה או גבוהה יותר. קרוב ל-30 שנה של מבחני שטח שערכה ICL הוכיחו את יתרונותיה של תפיסת הדישון בשחרור מבוקר. בהתאם לתנאים הקשורים לעיבוד חקלאי, דשני CRF יכולים להפחית במידה ניכרת:

  • שימוש כולל בדשן: בשיעור של 20%-50%;
  • זליגה: בשיעור של עד 55%;
  • דניטריפיקציה (אובדן חנקוּן): בשיעור של עד 40%;
  • נידוף: בשיעור של עד 40%. צפו בסרטון כדי לראות כיצד טכנולוגיה השחרור המבוקר יכולה להפחית את הנידוף.


למידע טכני נוסף ותוצאות מבחנים, אנא עיינו בפורטל הידע של ICL דשנים מיוחדים ו/או בפרסום זה.

תוצאות מבחן דשנים בשחרור מבוקר Agrocote Max – תפוחי-אדמה

12.2
עד שנת 2030, השגת ניהול בר-קיימא ושימוש יעיל במשאבי טבע.
12.4
עד שנת 2020, השגת ניהול איתן סביבתית של כימיקלים וכל הפסולת הכימית לכל אורך מחזור חייהם, בהתאם למסגרות בינלאומיות מוסכמות, והפחתה ניכרת של פליטתם לאוויר, למים ולקרקע, על מנת למזער את השפעותיהם השליליות על בריאות האדם והסביבה.

מהם יתרונותיהם של דשנים בשחרור מבוקר?

מגדלים בכל רחבי העולם יכולים לצמצם את היקף הדישון הנדרש במקביל לשיפור באיכות הגידולים ובתפוקות היבול תוך הפחתת ההשפעה הסביבתית.

דשני CRF מיושמים בקרקע בסביבת שורשי הצמח, בדיוק במקום שבו נוטריינטים הם היעילים ביותר. דשני CRF כוללים ציפוי המבטיח שהנוטריינטים ישוחררו רק כאשר הצמח נזקק להם. תהליך הדרגתי זה מספק לצמח חומרי הזנה למשך תקופה של עד שנה, ונדרש רק יישום יחיד של דשנים במקום ארבעה סבבי יישום בשנה. 

דשני CRF משתמשים בעד 40% פחות דשן מדשנים קונבנציונליים, יתרה מכך, כל הנוטריינטים מנוצלים בפועל על-ידי הצמח. בכך נמנעים מעודפי נוטריינטים ומצמצמים את אובדנם לסביבה באמצעות זליגה של נוטריינטים למקורות המים ונידוף. 

מחקרים שונים המחישו גם כי השימוש בדשני CRF מביא לגידול צמחים חזקים ובריאים יותר, ותפוקת יבול שווה או גבוהה יותר במקביל לשימוש מופחת בדשנים.

14.1
עד שנת 2025, מניעה והפחתה ניכרת של כל סוגי זיהום הים, בייחוד כאלו הנובעים מפעילות יבשתית, לרבות פסולת ימית וזיהום מדשנים.
15.3
עד שנת 2030, מאבק בתהליכי מִדבּוּר, שיקום קרקעות ושטחים פגועים, לרבות קרקעות שנפגעו ממִדבּוּר, מתנאי בצורת ומשיטפונות, וחתירה למצב של עולם נטול תופעות הדרדרות מצב הקרקע.

השימוש בדשנים בשחרור מבוקר מועיל  גם בתהליכים נוספים, כגון הגברת יעילות ניצול החנקן [PDF] בצמחים. יעילות מוגברת זו משמעה הפחתה בכמות החנקן המתנדף לאוויר כחמצן דו-חנקני (N2O), אחד מגזי החממה.  

13.3
שיפור החינוך, הגברת המודעות והיכולת של בני-אדם ומוסדות למתן, לבצע התאמות, לצמצם השפעות ולקבל התראה מוקדמת ביחס לשינויי האקלים.

טכנולוגיית ה-CRF המשיכה להתפתח במהלך העשורים האחרונים, ובשנים האחרונות הציגה ICL מספר טכנולוגיות ציפוי חדשניות, דוגמת טכנולוגיית Osmocote-Exact לציפוי כפול (Double Coating) וטכנולוגיית E-Max Release, וכן חידושים נוספים דוגמת טכנולוגיית NutriMatch-Release ומערכת OTEA, המשולבות שתיהן בדור החדש ביותר של מוצרי אוסמוקוט – אוסמוקוט 5.

סוגרים את המעגל

שימוש יעיל במשאבינו הוא חיוני עבור ICL. החידוש האחרון של החברה בתחום הכלכלה המעגלית הוא טכנולוגיית Pearl®; זרחן ממוחזר המסייע בסגירת מעגל הזרחן, מפחית את אובדנו לסביבה הימית ומשמר את משאבי סלע הפוספט המוגבלים הקיימים לייצור דשנים קונבנציונליים. Pearl® מושב באופן בר-קיימא מזרמי שפכים עתירים זרחן, לרבות מפעילות תעשייתית, כרייה, עיבוד מזון, חיות משק ושפכים עירוניים, תוך שימוש בתהליך ייחודי המאפשר השבתו של גלעין סטרוביט טהור. הוכח כי סטרוביט הוא נכס לבריאות וצמיחת הצמח, והוא משולב בסדרת מוצרי ה-CRF פרימיום שך ICL למדשאות, Sierrablen Plus.  

הגברת יעילות השימוש בחנקן באורז באמצעות שימוש בדשנים בשחרור מבוקר

אורז הוא גידול מסורתי עיקרי, המיוצר ברובו בחוות בקנה מידה קטן, ומהווה יסוד מרכזי בקיומם של משקים משפחתיים. בנוסף, אורז הוא פריט המזון החשוב ביותר מבחינת צריכת קלוריות. לאור זאת, הגברת ייצורו של דגן זה היא בעלת חשיבות אדירה.

חקלאות מודרנית ובת-קיימא מחייבת הגברת יעילות השימוש בחנקן (Nitrogen Use Efficiency – NUE), ועל כן ישנו צורך דחוף במציאת פתרונות הנותנים מענה לסוגיות אלה, תוך הגדלת התפוקה והרווחיות עבור החקלאים. 

דשנים (מצופים) בשחרור מבוקר מציעים שחרור צפוי ועקבי של נוטריינטים לאורך פרק זמן מוגדר. מכיוון שכמות החנקן המשוחררת בכל יום היא קטנה ותואמת לדרישות הספיגה של הצמח, דשנים מסוג זה עשויים להיות אמצעי אידאלי להפחתת אובדן נוטריינטים ולאופטימיזציה של יעילות השימוש בחנקן.

תוצאותיו של מחקר על אורז העלו כי בכל המבחנים השימוש בדשן בשחרור מבוקר במקום בפרקטיקות דישון קונבנציונליות הביא להגדלה ניכרת (p<0.01) הן בתפוקה והן ב-NUE, בשיעור של 12% ו-29%, בהתאמה.

קובץ תמצית מחקרי CRF

ICL דשנים מיוחדים קיבצה אוסף תמציתי של מחקרים מדעיים עצמאיים שנערכו לאורך השנים. קובץ זה מספק סקירה של האפשרויות שמציעים דשני CRF להשגתן של תועלות סביבתיות באמצעות יעילותם הגבוהה במיוחד. בכך מושגות תפוקות יבול גבוהות יותר, ירידה בזליגה, ירידה הנידוף והפחתת אובדן חמצן דו-חנקני (N2O). פרסומים רשמיים דוגמת הקובץ יכולים למלא תפקיד בקבלתם של דשני CRF כפתרון לדישון יעיל יותר. באירופה, לדוגמה, דשני CRF יכולים למלא תפקיד בהגשמת יעד הפחתת 50% באובדן נוטריינטים מהחווה למזלג

ניתן להוריד את קובץ תמצית מחקרי ה-CRF (CRF Research Compendium) כאן.

עתידם של דשנים בשחרור מבוקר

הציפויים הקיימים לדשנים בשחרור מבוקר הם פולימרים המבוססים על שמנים צמחיים משופרים. סוג ציפוי זה מתכלה באיטיות ולכן, הלכה למעשה, נותר אינרטי בקרקע לאחר שהנוטריינטים שבו שוחררו. כל הציפויים הפולימריים מתוצרת ICL פותחו כך שיהיו דקיקים ככל הניתן (עד לרמת דקיקותה של שערה אנושית) וחדירים למים, תוך שהם מאפשרים לציפוי להגשים את תכליתו: שליטה בשחרור הנוטריינטים לאורך פרק זמן מוגדר מראש.

 על מנת להוביל את טכנולוגיית ה-CRF אל העתיד, ICL מתמקדת בפיתוחם של ציפויים המתאפיינים בקצב התכלות ביולוגית מהיר יותר.

ציפויים מתכלים ביולוגית יעמדו בדרישות רגולטוריות חדשות באיחוד האירופי ויפחיתו חששות שהעלו מחזיקי עניין בדבר השמירה על כדור הארץ.

בקרו באתר האינטרנט או בדף ה-LinkedIn של ICL דשנים מיוחדים כדי לקרוא עוד על דשני CRF מתוצרת ICL.

דשנים בשחרור מבוקר

הערכת מחזור חיים (Life Cycle Assessment - LCA) של דשנים בשחרור מבוקר

שימוש ב-Agrocote בכל 100,000 דונם קרקע מעובדת מפחית טביעת רגל של פחמן דו-חמצני בשיעור השווה:

לנטיעת 387,664 עצים. 

לסך הפליטות השנתי של 1,108 אזרחים אירופיים.

 שימוש ב-Agrocote בכל 100,000 דונם קרקע מעובדת מפחית טביעת רגל של פחמן דו-חמצני בשיעור השווה ל:

 נטיעת 387,664 עצים [+אייקון נטיעת עץ]

סך הפליטות השנתי של 1,108 אזרחים אירופיים [+אייקון פליטות]

מהממצאים עלה כי ל-Agrocote ביצועים סביבתיים משופרים (בהשוואה לדשנים קונבנציונליים) במונחי השפעות שינוי אקלים (הפחתה של 10% בקירוב), אסידיפיקציה (הפחתה מרבית של 20%) ואֵיטרופיקציה (eutrophication – הצטברות של חומר אורגני במים) (הפחתה מרבית של 40%).

לקריאה נוספת

האתר עושה שימוש בcookies . כדי לספק לך חווית גלישה טובה יותר, וכן למטרת סטטיסטיקה, איפיון ושיווק.