r r PRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFELOGISTICS &DISTRIBUTIONPRODUCTION &OPERATIONRAWMATERIALSPRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFELOGISTICS &DISTRIBUTIONPRODUCTION &OPERATIONRAWMATERIALSPRODUCTDEVELOPMENT stage-0-hoverPRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFELOGISTICS &DISTRIBUTIONPRODUCTION &OPERATIONRAWMATERIALSPRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFELOGISTICS &DISTRIBUTIONPRODUCTION &OPERATIONRAWMATERIALSPRODUCTDEVELOPMENT PRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFELOGISTICS &DISTRIBUTIONPRODUCTION &OPERATIONPRODUCTDEVELOPMENTPRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFELOGISTICS &DISTRIBUTIONPRODUCTION &OPERATIONPRODUCTDEVELOPMENTRAWMATERIALS PRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFELOGISTICS &DISTRIBUTIONPRODUCTION &OPERATIONRAWMATERIALSPRODUCTDEVELOPMENT stage-3PRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFELOGISTICS &DISTRIBUTIONRAWMATERIALSPRODUCTDEVELOPMENTPRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFELOGISTICS &DISTRIBUTIONRAWMATERIALSPRODUCTDEVELOPMENTPRODUCTION &OPERATION stage-4PRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFELOGISTICS &DISTRIBUTIONPRODUCTION &OPERATIONRAWMATERIALSPRODUCTDEVELOPMENTPRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFEPRODUCTION &OPERATIONRAWMATERIALSPRODUCTDEVELOPMENT stage-5PRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFELOGISTICS &DISTRIBUTIONPRODUCTION &OPERATIONRAWMATERIALSPRODUCTDEVELOPMENTLOGISTICS &DISTRIBUTIONPRODUCTION &OPERATIONRAWMATERIALSPRODUCTDEVELOPMENT

קידום כלכלה מעגלית ב ICL רותם

בעוד ICL מגבירה ומרחיבה את ראייתה בדבר שינוי פעילויותיה מתהליך לינארי לכאלה השלובות בכלכלה מעגלית, נוצרות יוזמות עסקיות חדשות. ICL רותם הקימה יחידה עסקית המוקדשת לאיתור ערך בתוצרי-הלוואי שלה, שנחשבו בעבר לחסרי שימוש או לזרמי פסולת במסגרת תהליך הייצור. \

ICL רותם משלבת אנרגיה, משאבים ועבודה כדי לייצר את מוצריה. תוצרי-הלוואי המופקים בתהליכי הייצור העיקריים של החברה מכילים מינרלים בעלי ערך. בין אלה ניתן למנות פלואור, סיליקה (צורן דו-חמצני), גופרית, קלציום קרבונט (סידן פחמתי), וקלציום סולפט (גופרת סידן). מינרלים אלה יכולים לשמש כחומרי גלם בתעשיות בכל רחבי העולם. חזונה של היחידה העסקית החדשה הוא לצעוד צעד נוסף קדימה במִחזוּר באמצעות ייצור מוצרים חדשים בעלי ערך מוסף.   

באמצעות הסתכלות שונה על האתגרים הטמונים בפסולת ומִחזוּר, היחידה העסקית החדשה יצאה לדרך חדשה ומרגשת של קיימוּת, והחלה בצעדים חלוציים להפיכתם של תוצרי-לוואי למוצרים בעלי ערך מוסף.

12.2
עד שנת 2030, השגת ניהול בר-קיימא ושימוש יעיל במשאבי טבע.

ביכולתה של ICL רותם לספק חומרים אלה בעלות נמוכה יותר ממחירם בשוק כיום. היחידה העסקית המיוחדת שהוקמה ב-ICL רותם מתמקדת כיום בשלושה תוצרי-לוואי עיקריים:

חומצת פלואורוסיליקט (fluosilicic acid – FSA – H2SiF6)

FSA היא מקור לפלואור וסיליקה (צורן). היא מהווה מקור חלופי עשיר בפלואור לפלואוריט או לכימיקלים מבוססי-פלואור. ממחקרים עולה כי FSA יכולה לשמש כחומר גלם חלופי עבור כ-40% מתעשיית הפלואור הגלובלית. הטכנולוגיה להפרדתה של FSA לשם מכירתה כחומר גלם לייצור מוצרי המשך כימיים המכילים פלואור היא מוכחת וזמינה. ה-FSA המופקת ברותם, בתצורת תמיסה מימית בריכוז של 23%-28%, היא מוצר בדרגת ניקיון גבוהה המיוצא על-ידי החברה לארה"ב, אוסטרליה, צ'ילה, שוודיה ואיטליה לצורך הפלרת מי שתייה ולענפי הסיליקטים, ניקוי המתכות, האלומיניום ושימושים נוספים. 

ישנם מספר אתגרים להגעה לשוקי מוצרי ההמשך ל-FSA. על אלו ניתן למנות את מאפייני השווקים, לוגיסטיקה, ואתגרים נוספים. ICL רותם פועלת בוחנים מגוון שווקים אפשריים אחרים להרחבת השימוש בענפי הפלואור, המתכות והבנייה ולפיתוח יישומים חדשים ל-FSA בתחומי הבטון, שימור העץ, הסרת האבנית, ועוד.

נכון להיום, ICL רותם מוכרת כ-5,000 טון FSA בשנה לשימוש חוזר. היעד שהציבה החברה הוא איתור פתרונות מעגליים לכ-50,000 טונות FSA עד שנת 2022. היחידה מוכרת כיום FSA כמוצר העומד בתקני הפלרת המים בארה"ב ובאירופה. בנוסף, תהליך הייצור מחזיק הסמכות לפי תקני ISO-14001, ISO-9001 ו-OHSAS 18001, ונתון לביקורות מטעם ארגון ה-NSF (National Sanitation Foundation) לעניין עמידה ברגולציה האמריקנית בכל הנוגע להפלרת מים. 

ICL רותם מייצאת FSA להפלרת מים שפירים לאוסטרליה, צ'ילה, ספרד ובריטניה, וליישומי טיפול במתכות לחברה הרב-לאומית Henkel, הממוקמת באיטליה. 

פיתוח עסקי ויישומים חדשים

תעשיית ייצור הצמנט (קלינקר) היא תעשייה עתירת-אנרגיה. מינרלייזרים ופלקסים על בסיס פלואור ידועים מזה עשרות שנים בתעשיית הצמנט כתוספים שיכולים להפחית את טמפרטורת ייצור הקלינקר ובהאצת קצב התהליך, ומכאן להפחתת האנרגיה הנדרשת בכבשנים הייחודיים לתעשיית הצמנט הלבן והאפור. רותם ישראל, בשיתוף עם אימי-תמי, עשתה קידמה משמעותית את פיתוחו של מינרלייזר מוצק לתעשיית הצמנט, המבוסס על FSA. המוצר החדש מציג  שיטה פשוטה וקלה לייצור מינרלייזר ופלקס המכיל בתוכו CaF2 ,שיירי מלחי פלואור ו-SiO2. בחינת FSA כמינרלייזר לשימוש בתעשיית ייצור הצמנט הלבן והאפור נמצאת בשלבי פיתוח ראשוניים עם מספר חברות לייצור צמנט בישראל ובחו"ל. מוצר חדש זה יביא עימו ערך כלכלי באמצעות חסכון באנרגיה, הגדלת התפוקה, ושיפור תכונות הבטון, בנוסף לערך אקולוגי, באמצעות הפחתת פליטות פחמן דו-חמצני לאטמוספירה.  

 

אפר פצלי שמן – SUNNY

לפני עידנים רבים, היה כל אזור מדבר הנגב מכוסה לחלוטין במי ים, שבו התקיימו בעלי-חיים, צמחים, אצות ומיקרואורגניזמים אחרים. עם נסיגתו ההדרגתית של הים, נחשפו תצורות סלעי משקע, ובהם סלעי מאובנים המהווים מקור לפצלי שמן, הנכרים כיום באזור זה עבור מתקן ההדגמה של ICL רותם, שם נעשה שימוש בשריפת פצלי שמן לייצור קיטור וחשמל (PMA). אחד מתוצרי השריפה הוא משקע אבן נקבובי בעל תכונות מסחריות ניכרות. משקע זה משווק תחת השם SUNNY, ומשמש חומר סופג לדליפות שמן ונוזלים אחרים, לייצור מלט וכן כחומר מצע. SUNNY הוא מוצר מינרלי טבעי ב-100%, ומצטיין ביתרונות סביבתיים משמעותיים בכל יישומי השוק שלו. למוצר כושר ספיגה גבוה – 70% כושר ספיגת מים וכ-70%-80% כושר ספיגת שמן ביישום מערכת Westinghouse לספיגת דליפות שמן. SUNNY הוא מוצר קל משקל, בעל צפיפות של 630-680 ק"ג למ"ק. בין שימושיו:

  1. מצע לגורי חתולים (באירופה)
  2. מצע לרפתות (רוב השוק הישראלי המקומי)
  3. מצע בלולי תרנגולי הודו (לשוק המקומי)
  4. מיצוק/ייצוב של שפכים מסוכנים
  5. ייצוב קרקע

במהלך שלוש השנים האחרונות ערכה ICL תהליך פיתוח, בשיתוף עם חברה הנדסית, לבחינת יישומים אפשריים נוספים בתחומי הבנייה והתשתיות. נערכו ניסויי מעבדה ושטח בשיתוף חברות בטון ישראליות מובילות, כמו גם מיזמי ניסוי (פיילוטים) נוספים.

 פוספו-גבס

פוספו-גבס הוא תוצר-לוואי של תהליך החומצה הרטוב של ICL לייצורה של חומצה זרחתית. כמות הפוספו-גבס שנאגרה ב-30 השנים האחרונות ב-ICL רותם מוערכת בכ-30 מיליון טון. בכל שנה החברה מוסיפה כ-1.9 מיליון טון גבס יבש למצבור, וכן כ-1.5 מיליון טון גבס רטוב.

בשנים האחרונות פעלה ICL רותם לאיתור פתרונות טכנולוגיים למצבורי הפוספו-גבס. 

ICL רותם בחרה להתמקד בשני יישומים עיקריים לפוספו-גבס, המתאפיינים בבשלות טכנולוגית מתקדמת יחסית, בתחומי החקלאות, התשתיות והבנייה. פוספו-גבס אף נבדק בקשר למגוון חומרים אחרים, כגון חול, מלט ואפר. בדיקות ומחקרים שונים שנערכו בעבר ביחס לתערובות מצע (סובסטרט) המכילות פוספו-גבס הצביעו על כך שהחומר מתאפיין בחוזק ועמידות דומים לאלו של חומרי מצע קונבנציונליים.

ICL רותם בוחנת את הצעדים הבאים ביישומי פוספו-גבס, באמצעות ביצוע ניסוי הרצה (פיילוט) באחד הכבישים באתר רותם, תוך שימוש בתערובות וריבודים שונים.

פרויקט חדש שאושר לאחרונה ייבחן את התאימות של פוספו-גבס, בתערובת עם אפר פצלי שמן, לשמש כחומר מילוי לתשתיות תחבורתיות. הפרויקט נערך בשיתוף פעולה עם אחת מחברות ההנדסה והבטון המובילות בארץ, לצד מתכננים וגורמי מפתח נוספים בתחום התשתיות, הפועלים עובדים מול משרד התחבורה הישראלי, חברת נתיבי ישראל, ואחרים.

לקריאה נוספת

האתר עושה שימוש בcookies . כדי לספק לך חווית גלישה טובה יותר, וכן למטרת סטטיסטיקה, איפיון ושיווק.